BBC - Zeman znovu?

Ve vesnických hospodách se bude slavit, elity z měst budou v hluboké depresi

11.1.2018 VSa

Přečetli jsme: Pražská reportáž britské stanice BBC k prezidentským volbám v Česku. Jak vidí, hodnotí a světu prezentuje volební situaci britské médium?

Češi se chystají do volebních místností v prvním kole voleb prezidenta, které jsou vnímány jako referendum o výřečném 73-letém Miloši Zemanovi a o směřování země, píše pro BBC reportér Rob Cameron.

První z kroků prezidenta Zemana v úřadě byl symbolický. 3. dubna 2013 Zeman vyvěsil na Pražském hradě evropskou vlajku, což bylo něco, co jeho předchůdce Václav Klaus odmítal. Mělo to být gesto, které mělo určitým smyslem ujistit aspoň některé městské, liberální, proevropské Čechy, že se ohledně geopolitické situace nic nemění.

Toto ujištění, píše Cameron, nevydrželo dlouho. Dnes je země rozdělená jako nikdy před tím ohledně prezidenta Zemana a toho, kde leží jeho opravdové zájmy.

Protikandidáti volají po novém ustanovení západní agendy Česka

Pro většinu protikandidátů Miloše Zemana jsou volby novým ustanovením západní agendy pro Českou republiku. Michal Horáček řekl pro BBC, že Pražský hrad potřebuje vydezinfikovat kouřem a měl by se stát průhlednou výkladní skříní pro Česko.

Zeman se stal hlasitým oponentem sankcí proti Moskvě a jeho politický spojenec, nyní premiér Andrej Babiš, tuto pozici odráží také. Prezidentova kotérie nejbližších poradců zahrnuje zakladatele české odbočky ruské společnosti Lukoil. Zeman si také dal za úkol zlepšit vztahy s Čínou, hostil v Praze čínského prezidenta, což je něco, co ne všichni v zemi vítají.

Jak Horáček říká: „Nechci, aby byla Česká republika Trojském koněm entit jako Rusko nebo Čína.“ Hlavní Zemanův konkurent Jiří Drahoš není o nic méně přímý. „V Česku říkáme, že ryba smrdí od hlavy, což výborně shrnuje Zemanovo období.“ Jak dále Drahoš BBC sdělil, prezident Zeman poškodil Česko mezinárodně, odcizil klíčové hospodářské a bezpečnostní partnery, způsobil pokles veřejné debaty a stále více si libuje v extrémistech.

V těchto dvou posledních bodech a možná víc než v čemkoliv dalším Zeman rozděluje zemi.

Nekorektní prezident obyčejných lidí

Pro podporovatele je Zeman přímý řečník, mistr politicky nekorektních výroků, řetězový kuřák a těžce pijící politik staré školy, prezident, který vyjadřuje naděje a strachy obyčejných lidí. Jak Cameron dále uvádí, bonmoty Zemana jsou proslavené.

Zeman také mluví o islámu jako o „anticivilizaci“ z čeho si udělal hlavní téma svého prezidentství. V listopadu 2015 se objevil na podiu se skupinou islamofobů a ultranacionalistů. O dva roky později oslovil sjezd protiimigrační stany SPD. To bylo bezprecedentní vystoupení pro politika, který se definuje levicově.

Osmnáctiletá prvovolička Klára by ráda viděla změnu. „Myslím, že prezident Zeman nereprezentuje zemi tak dobře, jak by měl. Někdy se chová jako kdyby nebyl náš prezident a já se stydím.“, sdělila BBC. Kromě toho naznačila, že má obavy o Zemanovo zdraví. Jak Cameron vysvětluje, Zeman má diabetes typu 2 a problémy s chůzí.

Jenže 18ti letá Klára, která studuje na střední škole, je těžko Zemanova demografická skupina.

Po zvolení Zeman slíbil, že bude prezidentem dolních deseti milionů. Česko má 10,6 milionů obyvatel, takže to byl jasný políček do tváře městské elity. A tento pocit je vzájemný. Prakticky každý poster Zemana v pražské čtvrti, kterou novinář BBC obývá, je podle něj počmáraný.

Nicméně ve městech jako je Ostrava a Zlín či Zemanovo rodiště Kolín vidí hlavně starší a méně vzdělanější voliči věci jinak. Předvolební odhady ukazují, že Zeman má nakročeno ke znovuzvolení. Pokud se tomu tak stane, shrnuje Cameron, bude se ve vesnických hospodách slavit a městské elity upadnou do hluboké deprese. Ale jestli se někomu podaří vyhodit Zemana ze sedla, bude to velký zlom pro českou politiku v době, kdy Česko slaví 25 let existence.

http://casopisargument.cz/2018/01/11/bbc-zeman-znovu-ve-vesnickych-hospodach-se-bude-slavit-elity-z-mest-budou-v-hluboke-depresi/